SULUOVA
————————————————
Suluova ilçe merkezi 50 yılık bir yerleşim olmasına rağmen gelişmiş bir ekonomik yapıya sahiptir. Bu nedenle Devlet Planlama Teşkilatının ülke genelinde yaptığı “İllerin Sosyo-ekonomik sıralaması” araştırmasına göre 173. sırada yer almaktadır.
İlçenin ekonomik yapısında Şeker fabrikası, maden ocakları önemli yere sahip olsa da yeni sanayi yatırımları, tarım ve hayvancılık giderek önem kazanmaktadır.
Suluova’da yapılan Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Besi Bölgesi, ilçeye yeni yatırımlar ve yeni imkanlar hazırlamaktadır. Bu çalışmalar aynı zamanda tarım ve hayvancılığın gelişmesini de sağlayacağından yeni bir kalkınma hamlesinden söz edilebilir.
İlçe tarımında zaten son yıllarda hızla kooperatifleşmeye gidilerek özellikle kiraz üretiminde ihracatı geliştirilmiştir. Arazinin toplulaştırılması ve basınçlı sistemle sulamaya başlanmasıyla, bölge hem rekabet gücünü artıracak, hem de ürün maliyetini düşürecektir.
Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılığın geliştirilmesi için besi bölgesi kurulmakta, hayvancılık daha modern yapıya kavuşturulmaktadır.
Bunların yanında Kozlu Tavukçuluk ve Pan-Et gibi büyük çapta üretim yapan işletmeler ilçenin ekonomik yapısını yeniden şekillendirmektedir.
Suluova Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı iş yeri sayısı 600’dür.
İlçede bulunan meslek odalarına kayıtlı 1193 adet işyeri bulunmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na 500, Bakkallar Manavlar ve Seyyar Satıcılar Esnaf Odası’na 329, Şoförler ve Otomobilciler Odasına 364 kayıtlı üye bulunmaktadır. Ayrıca, İlçede 158 sermaye şirketi bulunmakta; bunlarında 29’u anonim, 129’u limited şirketidir.
Suluova ilçesinde 7 adet yapı, 6 adet motorlu taşıyıcılar, 2 adet de tüketim kooperatifi hizmetlerini sürdürmektedir.